האקוסטיקה לאולפן הביתי היא תורה בפני עצמה. אם ניזכר לרגע בהסבר הקצר שלנו אודות הבידוד, התדרים וגלי הקול, אז זה הזמן לומר שלאקוסטיקה תפקיד שונה לחלוטין.
ננסה לתאר זאת כך:
דמיינו רגע שגל הקול הוא חץ, אשר פוגע בקיר ויכול אפילו לחדור אותו מעט, ולכן אנחנו יוצרים בידוד.
אותו חץ, אשר פוגע בקיר, גם חוזר חזרה פנימה (בחלקו), ופוגע בעוד ועוד דברים, עד שנגמר לו הכח והוא נופל.
זו הייתה אלגוריה על מנת לעמוד על ההבדלים בין הבידוד לאקוסטיקה.
כאשר אנחנו מפעילים רמקול, למשל, בוקעים ממנו גלי קול. אותם גלים (או חצים, אם תרצו) עפים באוויר אל עבר מה שניצב מולם, בעיקר, וגם אל עבר הצדדים, ואפילו לאחור. כמה שגלי הקול האלו הינם בתדירות יותר נמוכה (צליל נמוך, בס) – כך הם ארוכים יותר, ולכן הם עפים רחוק יותר. כמה שהגלים האלו הם בתדירות יותר גבוהה (צליל גבוה, סופרן) – כך הם קצרים יותר, ועפים באוויר למרחק קצר יותר.
כאשר גל קול פוגע בעצם מסויים, קורים שני דברים: 1. הוא חודר אותו חלקית, מסתנן דרכו. 2. הוא חוזר חזרה בזווית שווה לפגיעה (כמו כדור בשולחן ביליארד).
כפי שאמרנו קודם – אל מנת לטפל במקרה הראשון, ניצור בידוד. על מנת לטפל במקרה שני, ניצור תנאים אקוסטים.
בעולם שלנו קיימים מגוון רחב של חומרים בצורות שונות אשר "סופגים" את גל הקול, ובכך גורמים ל"תוחלת החיים" שלו להיות קצרה יותר, ובנוסף הם גם "שוברים" את הצורה שלו, ובכך מונעים ממנו להמשיך בדרכו בחלל החדר.
אם יצא לכם לראות פעם כל מיני ספוגים מוזרים על קירות של חדר כלשהו, בפינות או בתקרה – אלו הם ספוגים אקוסטיים אשר נועדו בדיוק לטיפול זה. לספוג, ולשבור.
בשפה העממית של המוזיקאים ואנשי הסאונד, יש שתי קצוות לסקאלה של תנאים אקוסטיים: רטוב, יבש.
כמה שהחדר שלכם יותר "רטוב" – יהיה בו הדהוד יותר גדול, יותר ארוך (בדומה לחדר בדירה חדשה, כשהוא ריק לחלוטין מציוד או ציורים על הקירות).
כמה שהחדר שלכם יהיה יותר "יבש" – כך גם ההדהוד שבו יהיה קצר יותר (בדומה לחלל של רכב קטן, שבו אפשר לשמוע את הנשימות של עצמך).
איך ליצור תנאים אקוסטיים באולפן שלנו?
מוקדם יותר הסברנו כי גלי קול בעלי תדירות נמוכה הם ארוכים, וגלי קול בעלי תדירות גבוהה הם קצרים.
לנתונים אלו יש חשיבות גבוהה כאשר אנחנו רוכשים ספוגים אקוסטיים לחדר שלנו, וכאשר אנחנו בוחרים היכן למקם אותם.
בדיוק כמו בנקאים או מוסכניקים, גם בתחום הזה ניתן למצוא מומחים אשר יודעים לחשב את ההחזרים (של גלי הקול) והתדרים העומדים בכל חדר וחדר, בהתאם לציוד שבו ולמידותיו. לא תמיד יש צורך לפנות למומחה באקוסטיקה על מנת ליצור תנאים אקוסטיים סבירים באולפן שלכם, אבל בהחלט כדאי לקרוא עוד קצת אודות הנושא הזה.
ההמלצה שלנו ליצירת תנאים אקוסטיים כאשר אין ברשותינו תקציב לאיש מקצוע או את הידע המושלם, היא כזו:
ככלל – כל עוד יש לכם אפשרות – השתדלו ליצור חדר בו אין קירות מקבילים. כדאי להימנע ממצב בו ניצב קיר מול קיר, או תקרה מול רצפה. חדר מרובע זה המפגע האקוסטי הגדול ביותר. כמה שצורתו הבסיסית של החדר היא יותר "מוזרה" או שוברת צורה, ככה התנאים האקוסטים יהיו יותר טובים.
אם אתה שואל את עצמך "איך לעזאזל אני משנה את הצורה של הקירות שלי?!" אז בדיוק כאן נכנס לתמונה עניין הבידוד. זוכרים את קירות הגבס? פשוט תנו להם זווית קלה כאשר אתם מעמידים וקובעים אותם בחדר. כן, זה דורש קצת מחשבה, אבל זה אפשרי.
לא משנה מה גודל האולפן שלכם, מומלץ לכסות כ60-70 אחוז מהקירות שלו בספוגים אקוסטיים (הכי פשוטים, אלו שיש להם צורף גלית של קרטוני ביצים).
כדאי מאוד לפרוס באולפן שטיח מקיר לקיר, ורצוי שיהיה עבה. אפשר אפילו שתי שכבות. לשטיח יש יתרון אקוסטי נעלה על פני ריצוף רגיל או פרקט.
בנוסף, כדאי להעמיד בפינות ספוגים אשר נקראים "לוכדי באס" – אלו הם ספוגים משולשים (בדרך כלל), אשר מיועדים להנחה בפינות החדר. תפקידם הוא לספוג היטב תדרים נמוכים אשר נוטים "להיכלא" בפינות החדר.
אם יש לכם תיקרה נמוכה – מצבכם מעולה. כדאי לכסות גם חלק ממנה בספוגים אקוסטיים, או כל משטח שהוא אשר יכול לשבור את צורתו החלקה של קיר הבטון או הגבס שלכם.
בהמשך הדרך, כאשר האולפן שלכם יתחיל להתמלא בציוד – כדאי מאוד למלא את הקירות, אלו שאין עליהם ספוגים, בכל מיני דברים; החל ממדפים לספרים, דרך מתלים לכבלים מגולגלים ועד תמונות קאנבס. כל דבר אשר תצמידו לקיר – יעזור בשבירת הצורה, בספיגה, ובסופו של דבר – יתרום רבות ליצירת תנאים אקוסטיים טובים לאולפן הראשון שלכם.
עד כאן בנושאי בידוד ואקוסטיקה.
אני מקווה שהבהרתי את ההבדלים בין שני התחומים, ושקיבלתם מושג בסיסי לגבי האפשרויות אשר ניצבות בפניכם.
כל נושא בפני עצמו הוא עולם ומלואו. קיימים מומחים ואנשי מקצוע בכל דבר, ואפילו באמצעות האינטרנט ניתן ללמוד רבות אודות נושאים אלו.
אם בכל זאת אתם נתקלים באיזושהי שאלה, קטנה או גדולה, אתם מוזמנים לשלוח לי הודעה או לקפוץ לביקור בפורום שאלות ותשובות.