מיקס

על מנת להבין את תהליך המיקס בהפקה המוזיקלית, נפתח בשאלה: אתם נוסעים ברכב, בדרך לאיזשהו מקום, ולפתע ברדיו התחיל להתנגן לו אחד השירים האהובים עליכם. ואז מגיע הסולו. הגיטרה צורחת, ואתם צורחים איתה.ערוצי המיקסר של קיובייס 5 ועכשיו השאלה: האם תהיתם, אי פעם, איך השיר היה נשמע אם הסולו הנ"ל היה הרבה יותר חלש בעוצמתו? או להפך, חזק עד כדי כאב לאוזניים??
שום דבר הוא לא מובן מאליו. העוצמה המדויקת של אותו סולו, ביחס לשאר הכלים המנגנים בשיר, וביחס לאזניים שלכם – זו דוגמה לעבודתו הייחודית של טכנאי המיקס.

 

מה זה מיקס? פשוטו כמשמעו – לערבל…

כאשר טכנאי המיקס מקבל את כל ההקלטות לידיו, הוא ניצב בפני בעיה. תארו לעצמיכם:
הבחור מתיישב ליד המחשב (הרי היום זה הכל מחשבים) ניצב מול תכנת הפקה מוזיקלית כלשהי, ולפניו נפרסים 70 ערוצי סאונד. לפחות. בדרך כלל, כל גיטרה תוקלט לרוב על שני ערוצים, סט תופים יוקלט על 12 ערוצים לפחות (שניים לכל תוף!), הרבה ערוצי שירה, קולות ועוד.. אז מה עושים?!!
כאן בדיוק תפקידו הגדול של טכנאי המיקס. לערבל… טכנאי המיקס אחראי על ההרמוניה בין כל הכלים בשיר.
הוא זה שיחליט (ובהתאם לרוח העיבוד והמפיק המוזיקלי) על העוצמה של כל ערוץ, הצבע (אפקטים, תדרים), והתזמון.

טכנאי מיקס לרוב הוא אדם אשר למד רבות את נושאי תורת הצליל, סאונד, תהליכים אנלוגיים וחשמליים של גלי קול ועוד. קיימת סברה שאומרת כי טכנאי מיקס אמור להיות נוכח או שותף לאורך תהליך היצירה כולו, על מנת שיבין את הכיוון המוזיקלי שהאמן שואף אליו. אחרי הכל, הטכנאי הוא האחראי העיקרי לכל אותם דברים שהזכרנו לעיל. עם זאת, כמובן, אל תשכחו שהכל מתחיל בבסיס.

מיקס גרוע יכול להרוס שיר טוב. אבל מיקס טוב, לא בהכרח יעזור לשיר גרוע להישמע טוב… הוא אפילו עלול לתת יותר "נפח" לאלמנטים ה"גרועים" שבהפקה. ולכן, אל תוורתו לעולם על השאיפה לייצר מוצר איכותי: מילים, לחן, עיבוד, נגינה טובה, קצב… כל אלו הם א'-ב' ביצירה שלכם.

 

איך עושים מיקס טוב?

מיקסר

סתם. זו שאלה רטורית כי אין לה באמת תשובה שאפשר לשלוף מהכובע. מה שכן, אפשר לקבל הרבה מאוד טיפים ליצירת "שכבה" יפה של כלי מסוים (כלי נגינה, ערוץ שירה, תוף כלשהו…) כך שתשתלב יפה במיקס שלנו.

אם תהיו מעוניינים ללמוד איך לעשות מיקס טוב אז כדאי לשקול להירשם לקורס באחד מבתי הספר למוזיקה בארץ. לא חייבים לעוף על "מסלול מלא" או משהו יקר וארוך מדי. אבל כן חשוב להבין שמיקס זה הרבה מעבר למילה גדולה. מדובר בתהליך הכולל התמקצעות בתחומים של האזנה לתדרים, לצד הפעלת מניפולציות טכנולוגיות על ערוצים בפרויקט שלכם, תוך התנסות בהקלטות והכרת איכויות שונות של חומרי גלם. כן, הכל מתקשר בסוף לרמת המיקס שלכם.